Χρειάζεται οι νέοι και έφηβοι αθλητές να καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής?

 

  Οι νέοι και έφηβοι αθλητές που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης και προπονούνται καθημερινά με μεγάλες εντάσεις, θα διερωτηθούν σύντομα αν τα συμπληρώματα διατροφής είναι χρήσιμα και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε διατροφικά συστατικά.

  Το σύγχρονο αθλητικό περιβάλλον οδηγεί τους αθλητές να έχουν ένα αυξημένο πρόγραμμα γεμάτο καθημερινές προπονήσεις και αγώνες. Αν προσθέσουμε τώρα και τις εξτρά ατομικές προπονήσεις δύναμής, ευκινησίας, ταχύτητας ή αντοχής βλέπουμε οι αθλητές αυτοί να έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για να:

  • Βελτιώσουν την απόδοση τους
  • Αυξήσουν και διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα
  • Προλάβουν κάποιο πιθανό τραυματισμό

 

Πρόγραμμα δύναμης και φυσικής κατάστασης για τα μαχητικά αθλήματα.

 

  Τα μαχητικά αθλήματα είναι σύνθετα αγωνίσματα που απαιτούν  αρκετές κινητικές δεξιότητες και υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

 Εξετάζοντας τον ενεργειακό μεταβολισμό των μαχητικών αθλημάτων, παρατηρούμε ότι το κύριο υπόστρωμα που συνεισφέρει στην παραγωγή ενέργειας  προέρχεται από τον αναερόβιο μηχανισμό.  Ιδιαίτερη έμφαση όμως πρέπει να δοθεί και στον αερόβιο μηχανισμό παραγωγής ενέργειας, διότι όσο καλύτερα επίπεδα φυσικής κατάστασης έχει ένας αθλητής

      1)       τόσο πιο γρήγορα ανακάμπτει από την κόπωση 

      2)       μπορεί και εκτελεί μεγαλύτερο όγκο προπόνησης και

      3)       διαχειρίζεται πολύ καλύτερα τα απόπροϊόντα του αναερόβιου μεταβολισμού, όπως

Μέθοδοι καταπολέμησης της αύξησης βάρους σε άτομα μέσης ηλικίας.

 

  Στη σημερινή εποχή παρατηρείται, οι άντρες και οι γυναίκες που διανύουν την  ηλικία των 40-50 ετών, να αυξάνουν το βάρος τους.  Το φαινόμενο αυτό χρήζει ιδιαίτερης  προσοχής, δεδομένου της συσχέτισης της παχυσαρκίας με διάφορες νοσογόνες καταστάσεις.

   Μερικές απλές αλλαγές στο διαιτολόγιο των ατόμων μέσης ηλικίας, καθώς και η ένταξη τους σε ένα λειτουργικό πρόγραμμα άσκησης,

Εισαγωγή προπόνησης δύναμης στις νεαρές ηλικίες. Μύθοι και πραγματικότητα!

 

   Το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχομαι αναπάντητα ερωτήματα από παιδιά, εφήβους και γονείς, σχετικά με το αν οι νέοι αθλητές πρέπει να εντάξουν στο πρόγραμμα προπόνησης τους, ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης.

   Ακούγοντας προσεκτικά διάφορους μύθους σχετικά με την προπόνηση δύναμης στις μικρές ηλικίες, σας αναφέρουμε 5 αρκετά διαδεδομένους  μύθους:

 

Αφυδάτωση και απόδοση σε θερμό περιβάλλον

 

  Είναι γνωστό, ότι σε λίγες ημέρες σταματάει το πρωτάθλημα σε διάφορα ομαδικά αθλήματα και οι αθλητές πρέπει ξεκινήσουν τη διαδικασία της μεταβατικής περιόδου, που σημαίνει ειδική προπόνηση για βελτίωση της αθλητικής ικανότητας.

   Βασικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα της προπόνησης είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος,

 

Ο αντίκτυπος της Άσκησης στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2

 

  Ο διαβήτης στις μέρες μας έχει γίνει μιας ευρέως διαδεδομένη επιδημία, κυρίως λόγω της αύξησης του επιπολασμού του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 (T2DM). Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, το 2007, περίπου 24 εκατομμύρια Αμερικάνοι είχαν διαβήτη, με το ένα τέταρτο από αυτούς, περίπου 6 εκατομμύρια, να παραμένει μη διαγνωσμένο.