Αντώνης Σταυρόπουλος-Καλίνογλου, MSc, PhD

Κλινικός Εργοφυσιολογός, Προπονητής Αθλημάτων

Ερευνητής, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τρίκαλα

Από μικρός ο Αντώνης ήταν λάτρης των αθλημάτων και ιδιαίτερα των δρόμων ταχύτητας καθώς υπήρξε δρομέας Πανελληνίου επιπέδου. Η αγάπη του για τον αθλητισμό τον οδήγησε στην Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απ’ όπου και αποφοίτησε πρώτος στο έτος του. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Wolverhamptonτης Αγγλίας, με ειδίκευση στην εφηρμοσμένη αθλητική φυσιολογία. Έλαβε υποτροφία από το ίδιο Πανεπιστήμιο για το διδακτορικό του, το οποίο επικεντρώθηκε στην κλινική εργοφυσιολογία και ιδίως στην εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης σε ασθενείς με αρθρίτιδα.

Μετά την συμπλήρωση του διδακτορικού του, συνέχισε την έρευνα του αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Wolverhamptonκαι αργότερα στο Birmingham σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής. Σε μια σειρά ερευνών, μελέτησε τις επιδράσεις της άσκησης σε διάφορους δείκτες υγείας ατόμων με παθήσεις όπως: αρθρίτιδα, διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές νόσοι, υπατική ανεπάρκεια, ακόμα και καρκίνο. Επίσης, δίδασκε ως επισκέπτης καθηγητής και στα δύο αυτά Πανεπιστήμια μαθήματα ανατομίας, φυσιολογίας, εργομετρίας, προπονητικής, και μεθόδων έρευνας.

Επί σειρά ετών ενήργησε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ActionHeart, τη μεγαλύτερη μονάδα καρδιαγγειακής αποκατάστασης του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί ανέπτυξε και λειτούργησε προγράμματα άσκησης για ασθενείς με διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Έχει δημοσιεύσει >40 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει το επιστημονικό του έργο σε πολλά συνέδρια. Οι δημοσιεύσεις του έχουν προσελκύσει >1000 αναφορές στην διεθνή βιβλιογραφία και αρκετά αποτελέσματα των ερευνών του έχουν χρησιμοποιηθεί από εθνικούς και διεθνής οργανισμούς, όπως ο ΠΟΥ και το ARC-UK, για την ανάπτυξη κατευθυντηρίων οδηγιών για την διαχείριση χρόνιων παθήσεων. Ο Αντώνης προσκαλείται συχνά να δώσει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια και φορείς υγείας και έχει θέση επιστημονικού συνεργάτη σε διάφορες διεθνής επιτροπές. Η έρευνα του έχει προσελκύσει εξωτερική χρηματοδότηση >500.000€.

Πλέον βρίσκεται στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στα Τρίκαλα σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής. Παρόλο που το κυρίως επιστημονικό του πεδίο είναι η κλινική εργοφυσιολογία, έχει αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αθλητές. Αυτή τη στιγμή προπονεί κορυφαίους αθλητές τριάθλου, ορεινού τρεξίματος, υπερμαραθωνίου, ποδηλάτες, και χιονοδρόμους. Επίσης, ασχολείται με την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων και συσκευών εργομετρίας και βοηθημάτων προπόνησης.